Recenze na výstavu Love, Death & Blue

Vystavující Petr Agha, Jana Bernatová, Milan Guštar, Jana Horáková, Filip Kopecký, Eva Rybářová

Kurátorka Jana Bernatová

19.2.2020–2.5.2020 (prodlouženo do 25.7.2020), Galerie U Dobrého pastýře

24. 3. 2020 Karina Kazarina

Současnost. Nekonečný koloběh mezi reálným a virtuálním světem, mizení hranic a pocit, že den nikdy neskonči. Všechno je to výsledkem lidského myšlení a dění, půvab toho ulehčit si svou činnost a uvolnit si čas. Postdigitální revoluce. Jak se mění svět kolem nás? A co máme společné? Na tyto otázky odpovídá výstava Love, Death & Blue.

Podle Jany Bernatové, kurátorky výstavy: „[…] výstava nalézá modrou jako výchozí barvu digitálního věku […]“. Modrá barva zahalí a protne moderní svět jako božstvo, upoutá naši pozornost a nemá se k odchodu. Modré světlo se stalo esenciální součásti běžného života. Vyhnout se kontaktu z ním není možné: „vydávají jej například monitory, displeje mobilních telefonu nebo většina umělého osvětleni“. Vzbudili jsme se jakoby ve světovém a šumovém vakuu, vytvořili jsme novou ideologie postdigitální revoluce a stali jsme se křehkými, kvůli tomu že si nejsme jisti, zda způsobí škodu nebo přináší prospěch. Překrásný nový svět vysokého energetického viditelného světla.

Součástí výstavy je jeden díl seriálu Love, Death &Robots od společnosti Netflix. Zima Blue je jako jinotaj sebezdokonalování, hledaní svého poslání a snahy dopátrat se pravdy, která nakonec spočívá v původu cesty. Výstava se snaží vyřešit problém vnímaní našeho života v kontextu modrého světla, jeho vlivu na naše myšlení a zdraví. Ve spektáklu modrého světla od Jany Bernatové a Jany Horákové je jedním ze škodlivých důsledku například imitace nekonečného dne, která se podobá něčemu mezi spánkem a bdělostí, což je blízké stavu intoxikace.  

Výstava Love, Death & Blue se vztahuje k aktuálnímu stavu vnímání světa, v němž hraje hlavní roli pojem simulakrum, a v brněnské TIC galerii bude k vidění až do 2.5.2020 (prodloužena do 25.7.2020).

Srdečně zveme!

VIVA TECNOLOGIA!  

Článek Karina Kazarina


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info