Světový den filozofie na FF MUNI

3. 12. 2019 Katarína Bojnanská

Bez popisku

Auly a učebny filozofické fakulty Masarykovy univerzity i letos ozvučely hlasy erudovaných kapacit humanitních oborů, které se při příležitosti oslav Světového dne filozofie zapojily do organizace Týdne humanitních věd. Ten letos vyšel na datum 18.–22. listopadu.

zdroj:  https://1url.cz/iM7ed

Světový den filozofie je věnován všem myslitelům, na jejichž dědictví stojí rozmanitost nynějšího poznání. Je oslavou pilíře demokratické společnosti, stejně jako připomínkou jeho důležitosti. Pod záštitou organizace UNESCO se slaví již od roku 2005, vždy třetí čtvrtek v listopadu. Masarykova univerzita se rozhodla k jeho oslavám připojit synchronizovaným týdnem vědy v roce 2007.

Při příležitosti jeho oslav pořádají české univerzity Týden humanitních věd, během kterého se může laická i odborná veřejnost seznámit s různými společenskými obory. V bohatém programu jsou stabilně zastoupeny například archeologie, filozofie, filologie, světové i exotické jazyky, historie, kulturní obory nebo psychologie. Prostřednictvím konferencí a přednášek se tak fakulta snaží širokému publiku zpřístupnit přehlídku spektra výzkumných a vzdělávacích aktivit, které jsou na její půdě realizovány.

Téma letošního ročníku nám připomnělo hodnotu demokratické svobody, která se rozvíjí již třicet let po pádu železné opony a totality. Všechny humanitní obory se i přes svou rozmanitost shodují ve společném jmenovateli. Dle děkana pražské filozofické fakulty, Michala Pullmana, jím je „pěstování kritického myšlení ve smyslu schopnosti samostatného úsudku a pěstování jisté rezistence vůči manipulativním přesvědčovacím strategiím, které působí ve fyzickém i on-line světě na nás všechny a neustále.1

 

 

zdroj:  https://1url.cz/iM7ed

V dnešní době internetu je za jednu z největších manipulativních hrozeb považován fenomén DeepFake. Právě proto si pracovníci Kabinetu informačních studií a knihovnictví připravili pro zájemce čtyř-blokový workshop výroby vlastního DeepFake, který se řídil heslem „Poznej svého nepřítele“. Na aktuální problematiku digitální doby reagovala i spousta dalších akcí. Pondělní Art & Cybernetics prozkoumal vztah mezi uměním, technologii a lidským vědomím v post-industriálním věku. Závěr týdne přinesl pestrou paletu témat ze světa virtuální reality, umělé inteligence, chatbotů nebo YouTube.

Ústav klasických studií letos přispěl interaktivní defenestrací v podobě happeningu na nádvoří filozofické fakulty, během které mohli návštěvníci vyhodit z okna všechny své starosti. Mezi zajímavé kousky se zařadilo i přednáškové čtení svazků STB, či Historie a specifika rocku v bývalé Jugoslavii.

Tak trochu cestopisný charakter přednášky z režie Japonských studií, které se rozhodly vyprávět transkulturální dobrodružství studentů na erazmu. Na stejnou vlnu se naladil i ústav religionistiky, který své posluchače upozornil na buddhistická poutní místa v Indii. Obory cizích jazyků (například japonština nebo němčina) se nebály vést své programy přímo ve své řeči.

Filozofická fakulta si letos pro zájemce připravila celkem 78  edukativních aktivit ze světa historie, filmu, digitální gramotnosti či filozofie. Původně „masaryčkovská“ záležitost se od minulého roku rozšířila i na filozofické fakulty Univerzity Palackého a Univerzity Karlovy, kde se pomalu také stává tradicí. V podobně rozmanitého ducha se na Vás těší i příští rok.

zdroj:  https://1url.cz/iM7ed

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info